Zamieszczone przez Marx
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Co do szmatek do polerowania oraz do szyb proponuje zakup 3 szt. szmatek (do szyb, kokpitu oraz lakieru) firmy Nigrin. Ostatnio są do kupienia np. w Makro lub Real za 18 zł. Są naprawde dobre.
Pozatym, jak pisałjuz o tym Maru, polceam zakup mięciutkich szmatek z mikrofibry Jana Niezbednego - koszt o.k. 8-9 zł a efekt naprawde super.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Jakiś czas temu a dokładnie 22 sierpnia nałożyłem wosk collinite 476 i obiecałem że napisze jak się sprawuje. Czyli leży ponad 2 miesiące a efekt jak zaraz po woskowaniu
Jak ma ktoś wątpliwości jaki wosk na zimę to collinite jest jak najbardziej godny uwagi
Zdjęcia:Załączone pliki- dsc04283_124.jpg (44,0 KB, 355 odsłon)
- dsc04284_632.jpg (48,4 KB, 355 odsłon)
- dsc04286_888.jpg (54,5 KB, 355 odsłon)
- dsc04311_110.jpg (116,7 KB, 355 odsłon)
- dsc04276_200.jpg (39,2 KB, 355 odsłon)
- dsc04272_140.jpg (63,6 KB, 355 odsłon)
- dsc04268_200.jpg (64,3 KB, 355 odsłon)
- dsc04239_185.jpg (133,3 KB, 355 odsłon)
- dsc04173_187.jpg (172,0 KB, 355 odsłon)
- dsc04278_197.jpg (70,4 KB, 354 odsłon)
Komentarz
-
tdi122, Tdi, no ładnie to wyglada Dzisiaj wspólnie z kumplem przygotowaliśmy lakier w vectrze C mojego ojca, a był mocno zniszczony. Jako zabezpieczenie efektu na lkaier położony został Collonite 476. Zobaczymy jak bedize sie sprawował.
W każdym razie czrana Vectra wyszła pięknieCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Witajcie,
Mam krótkie pytanie odnośnie ponownego woskowania. Wywoskowałem auto kosmetykami z Meguiars które są przezroczyste. A że zmyły poprzedni wosk barwiący na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni - pewnie były wywoskowane poprzednio na czarno. Zaopatrzyłem się w czarny wosk koloryzujący Sonax. Mam jednak wątpliwość, czy nałożony tydzień temu wosk z Meguiars nie będzie stanowił problemu - co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu? Czy może zamiast mycia przejechać Quick Detailerem. Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne, czy też się nie przejmować i po prostu na stary wosk nałożyć nowy, czarny?
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez horhe358na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni
A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
Zamieszczone przez horhe358co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu?
Mozesz próbowac je zniejszyc za pomocą np. Ultimate Compoud z Megsa który jest mocniejszym z cleanerów, ale naprawdę nie wiele to da.
Zamieszczone przez horhe358Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądneCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZaden kosmetyk ci tego nie usunie. To zadanie dla lakiernika.
A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez horhe358Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez horhe358A czym radzisz usunąć stary wosk?
Zamieszczone przez horhe358Skłaniam się do opcji proponowanej przez Marx - tj. usunąć nałożony ostatnio wosk, wywoskować Sonax-em na czarno i potem zabezpieczyć Meguiars 16-ka
Efekt będzie dużo lepszy i przede wszystkim trwalszyCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubCo do tych środków do silnika to są one zarówno czyszczącze jak i konserwujące jednocześnie
Zamieszczone przez _Jakubmusi to być strumień wody, czy wystarczy przetrzeć co się da mokrą szmatką ?
Jeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubJeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez _JakubJeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubDlatego raczej nie ma sensu żebym inwestował w ten preparat do mycia.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jama89a ja mam pyt z innej beczki, nakladal ktos z was ntx na szyby np tylna? co by woda ladnie splywala. jutro mam zamiar zabrac sie za mycie i woskowaniePozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubHm, a czy ten preparat nie był by lepszyCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez _JakubHm, a czy ten preparat nie był by lepszyPozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubCzyli też uważasz, że to lepsze niż wosk ?
Zamieszczone przez _Jakubrozumiem, że do konserwacji tych plastików w komorze silnika ten preparat jest oki ?: http://www.meguiars.pl/sh...products_id=462
Dziś wziąłem sie za przygotowanie mojej O II do zimy. Zajeło mi to 4 godzinki ( tylko z zewnątrz, na wnętrze dziś zabrakło czasu).
Ale zaczynając od początku. samochó został umyty szamponem Gold Class, po czym został wysuszony. Lakier przygotowany zostal glinką i DC1. Na to nalożyłem odżywke w postaci DC2 która zapewniła lakierowi "mokry" połysk. do zabezpieczenia efektu użyłem wosku Collonite 476. Szyby zostaly wyczyszczone za pomocą NXT Glass Ceaner. Plastikami zewnetrznymi zajął sie Trim Detailer, a oponami NXT Generation Foam Tire Cleaner oraz Endurance High Ggloss. Na zimowy zestaw felg alumienioweych nałozony został wosk Collonite 476
[ Dodano: Sob 07 Lis, 09 18:08 ]
A toto moje wrażenia ze stosowania wosku Collonite 476:
- Collonite faktycznie niezbyt ładnie pachnie
- cięzko nakłada się go na aplikator (trzeba dość mocno przyciskać aplikator do zawartości puszki żeby cokolwiek na niego nalożyć).
- bardzo łatwo rozprowadza sie go po lakierze
- dosć szybko wysycha (po 20 min można juz polerować)
- łatwo sie poleruje.
Co do efektu, wydaje mi się, że NXT 2.0 zapewnia lepszy połysk. Ale własciwie nie połysku oczekuję po Collonite tylko zabezpieczenia auta na zimę, a o tym bedę mógł coś powiedzieć tak pod koniec styczniaCzarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz